Striptekenaar Jan Kruis is op donderdag 19 januari 2017 overleden. Hij is 83 jaar oud geworden. Jan Kruis is bij velen bekend van de strip ‘Jan, Jans en de Kinderen’.
Het Nationaal Comité Sint Pannekoek is bedroefd over het nieuws van het overlijden van de geestelijk vader van Sint Pannekoek. We wisten dat zijn gezondheid de laatste tijd steeds verder achteruit ging, maar toch komt zo’n bericht nog vrij onverwachts. Onze gedachten zijn bij zijn vrouw Els, hun dochters Leontine en Andrea en de kleinkinderen.

Beschermheer

In 2016 is het Nationaal Comité Sint Pannekoek opgericht met een afvaardiging uit Groningen en Rotterdam. Joris van der Spek (kerkelijk werker in Rotterdam) is voorzitter van dit comité. Jan Kruis is tijdens de officiële oprichting gevraagd om als erevoorzitter aan te treden. Hij wilde zelf liever beschermheer zijn. Aldus geschiedde. Het nationaal comité zal ook zonder de aanwezigheid van Jan Kruis zorgen dat het feest jaarlijks op 29 november gevierd wordt.

Sint Pannekoek

Ruim dertig jaar geleden werd in ‘Jan, Jans en de Kinderen’ voor het eerst melding gemaakt van Sint Pannekoek. Een oude Rotterdamse traditie die de afgelopen jaren steeds meer onder de aandacht komt.

Sint Pannekoek wordt op veel plekken en op verschillende manieren gevierd. Centraal staat uiteraard het eten van pannenkoeken en – kenmerkend voor de traditie – het op het hoofd leggen van een pannenkoek terwijl men elkaar een ‘vrolijke en gezegende Sint Pannekoek’ toewenst. In kerken, wijkcentra en andere locaties wordt een soort pop-up pannenkoekenrestaurant voor 1 dag geopend. Iedereen is welkom om aan te schuiven en gezellig mee te eten. Een fantastische gelegenheid om als wijk met elkaar in contact te komen. Een ieder draagt financieel bij wat hij of zij kan missen. Dankzij de sponsoring van ondermeer Blue Band en Koopmans zijn de kosten relatief laag. Zo blijft er al gauw geld over om verschillende landelijke en lokale doelen te ondersteunen. Een grote wens van Jan Kruis om de medemens niet te vergeten en op deze wijze om te zien naar elkaar.

Legende

In 2015 heeft Jan Kruis de legende van Sint Pannekoek opgetekend. Op 29 november 2015 – tijdens Sint Pannekoek – is deze legende voorgelezen op de verschillende feestlocaties. In een filmpje was Jan Kruis te zien waarin hij zelf de legende vertelde. In die legende is te horen dat het verhaal van Sint Pannekoek teruggaat tot ergens in de 12e eeuw.

In 2016 heeft Jan Kruis nog een wenskaart met die legende, een postzegel en ansichtkaart voor Sint Pannekoek ontworpen. Deze zijn via het nationaal comité verkrijgbaar. De opbrengst hiervan gaat deels naar de Leprastichting, waar Jan Kruis al jaren ambassadeur van was.

We zijn als comité heel blij dat we Jan Kruis een aantal maal hebben mogen ontmoeten. Het was bijzonder om ontvangen te worden in zijn atelier in Drenthe. Dit waren mooie en warme ontmoetingen. We hebben Jan Kruis daar leren kennen als een open, warm en hartelijk mens. Ondanks de slechter wordende gezondheid had hij een sterk gevoel voor humor en zat hij nog vol met ideeën. Zijn creativiteit en enthousiasme werkten zeer aanstekelijk. Het comité zal haar best doen om zijn gedachtegoed als het gaat om Sint Pannekoek voort te laten leven.